Perkongsian menarik dari seorang 'otai' cendawan. Boleh 'motivated' pengusaha baru
Sabtu, 28 Februari 2015
Jumaat, 10 Oktober 2014
FREEZY FRY MUSHROOM
Cendawan goreng yang disejuk beku. Sangat mudah untuk dinikmati. Nyahbeku, grg 10 saat dan hidang..nikmati cendawan goreng panas dirumah bersama keluarga
Khamis, 9 Oktober 2014
SOS CILI CENDAWAN
Bismillahirrahmanirrahim..lama sungguh tak update perkembangan tentang Wafa Spora. Post terakhir bulan April, bulan di mana bermula kesibukan menyiapkan Rancangan Perniagaan untuk pertandingan 'Rural Business Challenge'. Alhamdulillah segala usaha, penat lelah dan sokongan suami tidak sia-sia, Wafa Spora telah berjaya ke peringkat akhir pada 5 September baru-baru ini.
Sekarang, cuma tunggu keputusan sahaja, semoga Allah memberi sinar kejayaan buat kami..InshaAllah.
Terkini, Sos Cili Cendawan yang semakin diminati mendapat tempat istimewa dihati pegawai Yayasan Diraja Sultan Mizan. Sos Cili Cendawan serta Tepung Goreng Serbaguna keluaran Wafa Spora akan dijadikan produk dalam hamper YDSM..Alhamdulillah..segala kesyukuran hanya buatMu ya Allah...
Sekarang, cuma tunggu keputusan sahaja, semoga Allah memberi sinar kejayaan buat kami..InshaAllah.
Terkini, Sos Cili Cendawan yang semakin diminati mendapat tempat istimewa dihati pegawai Yayasan Diraja Sultan Mizan. Sos Cili Cendawan serta Tepung Goreng Serbaguna keluaran Wafa Spora akan dijadikan produk dalam hamper YDSM..Alhamdulillah..segala kesyukuran hanya buatMu ya Allah...
Rabu, 9 April 2014
KURSUS ASAS PENANAMAN CENDAWAN

Alhamdulillah..pada 05.04.2014 yang lalu telah berlangsung dengan jayanya satu kursus Asas Penanaman Cendawan secara teori dan praktikal. Kursus yang dihadiri oleh 10 orang peserta ini merupakan pencapaian baru buat Wafa Spora Enterprise.
Kami akan terus mengadakan kursus seperti ini dari masa ke semasa bagi melahirkan lebih ramai usahawan cendawan yang pasti akan memeriahkan lagi industri cendawan yang kini telah dinaik taraf sebagai tanaman komuditi Malaysia.
Tahniah buat semua....
Lokasi: Wakaf Tapai, Marang, Terengganu
Kampung Wakaf Tapai, 21040 Marang, Terengganu, Malaysia
Jumaat, 17 Januari 2014
'PETIK & MASAK'
Ahad, 29 Disember 2013
Sup Cendawan ala Barat
Bahan2nya :-
Cendawan Tiram Kelabu 150g
Air rebusan ayam 1 liter (1 paha ayam)
Marjerin 50g
Tepung gandum 50g
Batang cellery 60g (hiris nipis)
Lobak merah 60g (potong dadu)
Bawang besar Holland 1 labu
Kiub pati ayam 1 ketul
Minyak jagung 1 sudu besar
Garam dan lada sulah secukup rasa
Kaedah memasak :-
Bahagi 2 cendawan. 1 bahagian dikukus selama 2 minit kemudian dikisar. Sebahagian lagi dipotong halus
Cairkan marjerin, masukkan tepung gandum dan kacau sampai kering, sejukkan. Campuran ini dinamakan 'roux'.
Paha ayam direbus, campurkan dengan 'roux' dan kacau rata
Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan lobak merah dan tumis sebentar
Masukkan batang cellery diikuti cendawan yg dipotong
Kacau stok ayam yg bercampur 'roux' dan masukkan ke dalam periuk. Kacau rata2.
Masukkan kisaran cendawan, kiub pati ayam, garam dan lada sulah
Kacau hingga mendidih dan tutup api.
Jumaat, 29 November 2013
NA..NA..NA..GANU KITE

Alhamdulillah..atas permintaan ramai dan ke arah melahirkan lebih ramai usahawan cendawan, kami akan menganjurkan satu kursus Asas Penanaman Cendawan sebelum tirai 2013 ditutup.
Kursus ini lebih menjurus kepada latihan praktikal di mana selepas kursus pendek ini peserta akan dapat menjalankan perusahaan cendawan di tempat masing-masing.
Kursus ini adalah yang paling murah di pasaran. Cepat rebut peluang sebelum harga dinaikkan!!
Langgan:
Catatan (Atom)