Selasa, 6 Julai 2010

PERNIAGAAN BARU
Assalamualaikum,
Makin seronok berniaga.. Setelah 2 tahun lebih menceburi penanaman cendawan saya menceburi 1 lagi bidang perniagaan iaitu EMAS. Tanpa kita sedari rupanya emas merupakan pelaburan paling menguntungkan masakini. Apa tidaknya kenaikan emas yang dicatat 5 tahun kebelakangan ini adalah sebanyak 38%. Tidakkah ia sesuatu yang menguntungkan berbanding mana2 dana pelaburan?
EMAS juga sebagai penyimpan kekayaan, simbol kekayaan. Apa tidaknya, emas akan sentiasa dibeli tidak kira berapapun harganya. Ia diterima di seluruh dunia, seluruh dunia mengakui betapa bernilainya emas. Apa tidaknya, rakyat Kemboja yang melarikan diri dari perang di negara mereka membawa bersama EMAS dan kebanyakan dari mereka sekarang telah menjadi peniaga yang berjaya di sini. Mereka tidak membawa matawang mereka -Dong yang sudah pasti tidak dapat diperlakukan di lain2 negara selain Kemboja.
Contoh lain ialah syiling seringgit yang satu masa dahulu kita gunakan sudah tidak bernilai apabila BNM mengumumkan pemansuhan dari pasaran. Berlainan dengan matawang yang dibuat dari emas seperti matawang Turki 2600 tahun dahulu masih bernilai walaupun kita menemuinya sekarang kerana ia EMAS.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan